Параграф22 Daily

§22 Новини

Български евродепутат призова за забрана на шпионския софтуер "Пегас"

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска в европарламента контрол за шпионския софтуер "Пегас". По време на дебат за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП Витанов призова за аналогичен контрол над софтуера като над търговията с оръжие.

Както е известно, през лятото на 2021 г. мащабно международно журналистическо разследване разкри, че "Пегас" позволява да незаконно проникване в телефони, проследяване на местоположение и извличане на съдържание. Така в много страни по света са били следени журналисти, правозащитници и политици.

„Всичко това представлява много сериозна опасност както за свободата на словото, за свободата на изразяване, за свободата да останеш анонимен, защото когато се атакуват журналисти, това се отразява върху равнището на демокрация. Това е много силно оръжие и като такова то трябва да подлежи на много по-сериозна регулация“, е становището на Витанов. Според него подобен тип софтуер трябва да бъде забранен, защото няма никаква гаранция, че той ще бъде използван само по предназначение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във