Параграф22 Weekly

§22 Новини

Български разузнавач, разменен срещу десет турски агенти, ще бъде награден от военния министър

Полк. Пеньо Пенев, българският офицер, разменен срещу десет турски агенти, през 1964 г., ще бъде награден от 14.00 часа днес, по заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов. На днешния 8 април се навършват 50 години от размяната на полк. Пенев срещу десет турски агенти, след девет години в турските затвори, съобщи о.з. ген. Чавдар Калайджиев, близък приятел на полк. Пеньо Пенев.


Размяната се извършва на ГКПП Капъкуле, като един от десетте турски агенти е станалият известен напоследък Осман Калъч. След размяната, полк. Пенев се завръща в разузнавателното управление, възторжено е посрещнат от личния състав. Продължава да служи, дълбоко уважаван е. Неговото поведение по време на процеса и в турските затвори се изучава в нашите школи, служи за пример на целия състав - какво поведение трябва да има, при изпадане в такива ситуации. В България се лекува около 6 месеца. След завръщането си в България, известно време е във Външно министерство, където го посещава един негов агент от Турция. Той му се покланя и му целува ръка, затова, че не го е издал на турските власти и е изтърпял всичко, за да спаси неговия живот. Това също е една достойна, човешка постъпка, запазил е своите хора, рискувайки живота си в турските зандани. Известно време работи като преподавател, той е един дълбок познавач на турската действителност, на манталитета, на езика. Човек с качества, който е незаменим оперативен работник срещу Турция. През 1978 г. е изпратен на задгранична работа в Посолството на Народна Република България в Германската Демократична Република като консул; в България се завръща 1983 г., беше назначен за началник на отделение - сериозна длъжност в сферата на военното разузнаване. Пенсионира се. Автор е на двете книги "Темида с пагони" и "Прекършена младост". Днес е на 88 години, живее в София, но здравословното му състояние се е влошило, особено в последните месеци, разказа о.з. ген. Чавдар Калайджиев.


Днес той ще бъде награден от министъра на отбраната, с орден. Срещата е в дома му, от 14.00 часа, където орденът ще му бъде връчен от представител на министъра на отбраната, ще присъства директорът на Служба "Военна информация" и други представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във