Параграф22 Weekly

§22 Новини

Български затвори по норвежки модел

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов обясни пред медиите промените в системата за затворите в България. Той отбеляза, че в България има около 8 800 лишени от свобода и хора в ареста с мярка за неотклонение задържане под стража. В страната ни има 12 затвора и 1 поправителен дом. Затворите имат 23 общежития, от които 19 - от открит тип.


"Европа продължава да иска реформа в нашите затвори, тъй като не се спазват редица изисквания от наша страна", каза Ангелов." В момента сме постигнали жилищна площ от 4 квадратни метра за затворниците, което се доближава до изискванията. Проблем е и наличието на санитарни възли в стаите", каза още той.Ангелов заяви, че се стремим да привлечем повече пари от Норвежкия финансов механизъм, за да подобрим условията в местата за лишаване от свобода. "Норвегия плаща за три предефинирани проекта, по които бенефициент е Главна дирекция по изпълнение на наказанията. Тези проекти са на стойност 3 720 000 евро. Първият проект е подобряване на стандартите в затворите и арестите. Той включва шест дейности, сред които ремонт и обновяване на затворническо общежитие в Дебел, което е с 450 места", добави Илия Ангелов.


На среща със заместник-министъра на правосъдието на Норвегия Ангелов е разбрал, че издръжката на един затворник там е 300 евро на ден. Тези пари включват здравни осигуровки, социални осигуровки, условия в килията, заплащания на надзорно-охранителния състав. В България издръжката на един затворник за един месец е 350 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във