Параграф22 Daily

§22 Новини

Бум на измами в платформи за свободна търговия

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" предупреди за бум на измами в платформи за свободна търговия. Според данни на антимафиотите десетки българи са пострадали след като телефонните им номера са регистрирани в известни чат приложения, чрез които извършителите на престъпленията се свързват с жертвите си. Така сънародниците ни влизат в ролята на потенциални извършители на престъпления без изобщо да предполагат за това.

В последните месеци опитите за измами в платформите за свободна търговия у нас са зачестили. Според комисар Владимир Димитров, началник отдел "Киберпрестъпност" в Главната дирекция, схемата е следната: Гражданин си публикува обява, че продава някаква стока втора употреба, свързват се с него на телефона, който е оставил, обикновено чрез някакво приложение за чат комуникация, казват, че цената ги устройва и желаят да го закупят. Предлагат му да се използва специална платформа за разплащания и му изпращат линк, който води към фалшив сайт, на който обикновено му се искат данните от банковата карта, номера на банковата карта, име и фамилия. След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет. С тях се купуват мобилни телефони или скъпа дигитална техника, която се разпраща до различни държави- Турция, Португалия, Кабардино-Балкария в Руската федерация, Полша, Франция.

От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи. "Това се случва чрез превземането първо на свободна пощенска кутия, която не е ползвана определено време и по този начин превземат Фейсбук акаунта на човек, който е забравил да си махне в настройките тази пощенска кутия, която той е регистрирал преди 12 години, не я е ползвал отдавна, но тя все още е основен метод за връщането на паролата към този профил във Фейсбук", разкрива комисар Владимир Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във