Параграф22 Daily

§22 Новини

Бум на кражбите с подправен ключ

Полицията отчита нова тенденция в домашните кражби - все по-често крадците проникват в апартаменти чрез подправен ключ и все по-рядко - чрез взлом на входната врата, съобщи БНТ. Добрата новина е, че от МВР се похвалиха с по-висока разкриваемост на престъпленията от този тип. Има хора, които никога не са се сблъсквали с крадци. Но има и такива, като тази жена, в чийто дом цели четири пъти са влизали престъпници. Особено нагло последните два - самата тя е била вътре, твърдят контролните органи.

От СДВР отчитат, че броят на домовите кражби не нараства през първото тримесечие на годината. Прогнозите са, че след проведени успешни акции, чувствително намаление ще се усети през следващите три месеца. Наблюдават различни тенденции в поведението на контингента.

В по-голямата си част кражбите се извършват чрез набавянето на подправен или подбран ключ, с който се отключва самия заключващ механизъм. Първо време се извършва наблюдение на съответното жилище, с какъв заключващ механизъм е снабден. След това се закупува заготовка на ключ и я нагласят съобразно бравата, обяснява Марио Киричков, инспектор в СДВР.

От полицията отчитат и не малко случаи, когато крадците влизат през отворени ПВЦ прозорци. Също така има и друг интересен момент - извършителите на този тип престъпление проверяват дали сме си заключили вратата. Затова нашият съвет да се поставят брави тип топка от външната страна, така или иначе ако сме забравили да заключим, да няма как да се влезе от вън, допълва Марио Киричков, инспектор в СДВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във