Параграф22 Daily

§22 Новини

Бундестагът призна геноцида над арменците, удари здрав шамар на българските депутати

Германският парламент прие днес резолюция, признаваща извършването на геноцид над арменците в Османската империя. Текстът бе одобрен с огромно мнозинство. Всички групи в Бундестага подкрепиха резолюцията, одобрена на специално заседание на долната камара на германския парламент по повод 100-годишнината от арменския геноцид. Гласуването бележи значително промяна в позицията на Германия по въпроса, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Думата геноцид се използва в няколко нейни синонима – етническо прочистване, прогонване и унищожение на един народ. В декларацията Бундестагът използва немската дума за геноцид – унищожение на народ ("Völkermord").

 "Онова, което се е случило в разгара на Първата световна война в Османската империя пред очите на света, е било геноцид", каза в началото на дебатите председателят на Бундестага Норберт Ламерт, който използва думата "Völkermord", пишат германските медии.

Съдбата на убитите арменци "илюстрира историята на масово унищожение, етническо прочистване, депортацията, както и на унищожението на един народ, която е белязала 20 век по ужасен начин", се казва в декларацията.

Резолюцията поражда риск от дипломатически спор с Турция. Германия е най-големият търговски партньор на тази държава сред страните от Европейския съюз и има голяма турска диаспора. Берлин дълго време отказваше да използва тази формулировка за масовите убийства на арменци в Османската империя.

Терминът "геноцид" освен това предизвиква особен резонанс в Германия, която е отговорна за убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста.

Германският президент Йоахим Гаук също използва термина "Völkermord" в реч снощи. Той дори заяви, че Германия - съюзник на Османската империя през Първата световна война, също носи част от вината за геноцида, тъй като е участвала в планирането на депортациите на арменци и дори в тяхното осъществяване.

По-рано тази седмица австрийският парламент прие аналогична резолюция, признаваща геноцида.

Българският парламент прие решение, с което 24 април беше определен за Ден на възпоменание на жертвите. В декларация терминът "геноцид" бе заменен от "масово изтребление" на арменците (1915-1922 г.) в Османската империя.

Масовото изтребление на арменците - това е българската дума или българският ни речник, каза лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, който предложи промяната в декларацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във