Параграф22 Daily

§22 Новини

Бунтари блокираха кортежа на Борисов в Бояна

Протестиращи жители на елитния столичен квартал "Бояна" блокираха кортежа на премиера Бойко Борисов, съобщават развълнувани очевидци на случилото се пред Блиц. Малко преди 9 часа тази сутрин те са затапили движението на ул. "Секвоя", близо до улица "Беловодски път". Активистите от сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" протестират от доста време срещу решението на столичния кмет Йорданка Фандъкова на територията на резиденция "Бояна" да бъде изсечена гората и на нейно място да започне строителство на стадион. На протести излизат както собственици на земи, така и представители на сдружението.

Проектът за стадион предвижда той да бъде изграден в близост и до други защитени природни забележителности – Боянски водопад и световната културна забележителност – Боянската черква.

Полицията е съставила протоколи с предупреждения към протестиращите в квартал "Бояна", които тази сутрин затапиха кортежа на премиера Бойко Борисов, се разбра по-късно днес. Куките са указали на бунтарите да не превишават правата си, да спазват закона за обществения ред и правилата за протестиране с предварително обявяване на това.

"Дойдоха много джипове и полицаи и ни събраха личните карти", обясни организаторката на протеста Светла Ваташка от Коалиция за устойчиво развитие. "Всички мислят, че ние сме забравили и няма да протестираме, но това са нашите земи и ние ще си отстояваме правата и ще си търсим обезщетенията. Водим и дела", коментира тя по повод недоволството от решението за строеж на стадион върху техни терени в резиденция Бояна и изсичането на дърветата там.

Десетки столични адвокати вече са изявили желанието си да защитават боянчани при нужда, след като те бяха репресирани от полицията и от тайните служби, стана ясно още.

Facebook logo
Бъдете с нас и във