Параграф22 Daily

§22 Новини

Бургаската прокуратура с алгоритъм за действие при насилие над медици

Бургаската прокуратура е разработила алгоритъм за действие при случаи на насилие срещу медици. Проведена е среща между представители на УМБАЛ в морския град и на държавното обвинение. Мерки по отношение на този вид насилие са взети. Това каза на брифинг днес окръжният прокурор Георги Чинев.

Друг въпрос, който коментира той, е домашното насилие. Има указания от главния прокурор и се провеждат ежемесечни срещи с всички началници на районни управления в Бургас. Те имат ефикасен механизъм за действия при случаи на домашно насилие и незабавна намеса, добави Чинев.

На брифинга той сподели за стотиците жалби, които прокуратурата получава от затворници и е длъжна да обработи. Те отнемат много време и отклоняват прокурорите от други важни дела, тъй като са длъжни да прочетат всички тези жалби и да се произнесат по тях. Като пример Чинев посочи, че автор на около 500 от жалбите до държавното обвинение в морския град е един единствен лишен от свобода. Те всички касаят условията в бургаския затвор. Други седем сигнала за миналата година касаят насилие върху затворници, но по тях е направена проверка и сигналите се оказали неоснователни.

Брифингът бе даден по повод отчета на Окръжна прокуратура - Бургас за работата й през миналата година. Отчита се 20 процента спад на престъпността. През миналата година в съда са внесени 2100 акта. От тях 49 не са издържали пред съда и са върнати. Според Окръжна прокуратура-Бургас, това е добър атестат за работата й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във