Параграф22 Daily

§22 Новини

Бургаски журналисти участваха в симулиран съдебен процес

Симулативен съдебен процес се проведе в Бургаския съд. Събитието беше по повод Деня на Българската конституция и празник на юриста. Организатори бяха Окръжен съд – Бургас съвместно с Районен съд – Бургас.

В ролите на съдия, прокурор, защитници, страни и подсъдими по делото бяха 14 журналисти от 9 регионални медии. Най-голямата съдебна зала в палатата бе препълнена от ученици от шест бургаски училища – НЕГ „Гьоте“, АЕГ „Гео Милев“, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГЧЕ „Васил Левски“, ГРЕ „Георги С. Раковски“, СУ „Иван Вазов“ и студенти от Бургаски свободен университет. Специални гости в Деня на отворени врати бяха Боряна Димитрова, член на ВСС, административния ръководител на Районна прокуратура – Бургас, прокурор Иван Кирков, омбудсмана Тодор Стамболиев, Димитър Комитов, ръководител на РД „Охрана – Бургас“, преподаватели в БСУ, учители и ученици от гостуващите бургаски училища, сочи Радио-Бургас.

Воденият наказателен процес, по който подсъдимите бяха трима, привлечени като обвиняеми за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди, нажежи атмосферата в залата и предизвика реплики между страните по делото. В образа на подсъдими бяха журналистите Боряна Тенчева от информационния сайт „Бургас инфо“, Емануела Янева от сайта „Грамофон“ и Георги Русинов от вестник „Черноморски фар“. Съдебният състав се състоеше от трима членове – съдия Тони Белов от сайта „Бургас нюз“ и съдебните заседатели Давид Сукнаров и Мила Николова от „Бургаска младежка телевизия“. Прокурор по делото бе Стела Божидарова от медията „Бургас 24. БГ“, а защитници на подсъдимите бяха журналистите Лалка Димитрова от „Дарик радио – Бургас“ и Иван Колев от сайта „Флагман“. Пострадалата Емел Махмуд от „Флагман“ бе конституирана от съда като частен обвинител и граждански ищец, с повереник - журналистката Елена Танева от телевизия „Канал 3“. Те предявиха към подсъдимите граждански иск в размер на 15 000 лв. В съдебния процес бяха изслушани вещото лице Женя Петкова, журналист в сайта „Грамофона“ и двама свидетели – Надежда Гендова от „Бургас инфо“ и Петя Михова от „БНР – Бургас“. Тримата подсъдими бяха признати за виновни за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. За извършените деяния Георги Русинов бе осъден на 6 месеца „Лишаване от свобода“, което наказание бе отложено с 3-годишен изпитателен срок. На основание чл. 78а от Наказателния кодекс, Боряна Тенчева и Мануела Янева бяха освободени от наказателна отговорност с налагане на Глоба в размер на 1000 лв.

Подсъдимите бяха осъдени да заплатят на пострадалата сумата от 3000 лв., представляваща обезщетение за нанесени неимуществени вреди в резултат на престъплението. Съдебният експеримент и взетото съдебно решение предизвикаха усмивки и задоволство във всички участници в съдебния процес.

Наказателният районен съдия Анатоли Бобоков, бе ментор на участниците в процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във