Параграф22 Daily

§22 Новини

Бургаският съд не допусна ключов свидетел срещу бившия шеф на СИК Димитър Вергиев

Твърде неочаквано развитие придоби знаковото наказателно дело срещу бургаския журналист Божидар Божков. Той бе даден на съд от бившия шеф на СИК в Бургас Димитър Вергиев, който днес твърди, че е вече доцент с докторска степен. Ученият Вергиев бил много засегнат от статус на журналиста в личния му профил във фейсбук, в който разказва как чрез посредник някогашният сикаджия  опитва да заличи следите от своето минало, стоящи в архивите на местни и национални медии.

Миналия август Божков описа с пост във фейсбук, че с него се е свързала известна фигура, която поискала от името на Вергиев журналистът да изтрие свой стар материал, публикуван в интернет изданието на вестник „Сега“. В тази статия отпреди 15-тина години със заглавие „Приключения и интриги в бургаския университет“, тогавашният кореспондент за Бургас разказва как Вергиев, като студент по индивидуално изработена за него програма в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, преби преподавателката си доц. Дитка Димитрова, понеже отказвала да му пише тройка, сочи Флагман.

Посредникът, който поел ангажимента да помогне за „изчезването” на публикацията от електронното издание на в.”Сега”,  обяснил на Божков, че Вергиев днес е вече уважаван професор и му е поръчал да трие от интернет всички такива уличаващи го материали, напомнящи за миналото му.

На вчерашното заседание в Районния съд на Бургас по наказателното дело за обида и клевета срещу Божков, подсъдимият поиска от съда доц. Дитка Димитрова да бъде разпитана като най-ключовия свидетел в процеса срещу него. Но съдията по делото – зам.-председателят на Бургаския районен съд Светлин Иванов, отказа да допусне доц. Димитрова с мотива, че тя не била важен свидетел и нямала какво да каже.

Колегата Божидар Божков отправи и второ искане – съдът да накаже адвоката на Вергиев – Йордан Дичев, който по време на цялото заседание крещеше нервно и се разпореждаше с делото, изземайки в определени моменти дори функциите на съда. Съдия Иванов не само, че игнорира това искане, нарушавайки разпоредбите на НПК, които изрично указват, че съдът е длъжен да се произнесе по всяко искане на страните, но дори нахока журналиста. Той се обърна към Божков с думите: Разигравай си коня в твоята поляна!

„За мен този съдия зарови везната на Темида твърде надълбоко. Отхвърли най-важния ми и единствен свидетел, а в същото време удовлетвори всички искания на Вергиев. Той разреши разпита на трима негови свидетели. Заради един от тях, който не се явява, делото се отлага от месец в месец (журналистката от София Мария Николаева, б.а.). В същото време съдия Иванов се направи, че не чува заявеното от мен искане да накаже адвоката на Вергиев, който многократно наруши добрия тон в залата. Наместо това аз чух от устата на съдия Иванов  уличен, меко казано, израз, отправен към мен.

Имал съм лош опит с бургаския съд, когато преди 15 години бях несправедливо осъден

 за разследване на корупция в образованието, а след това се наложи аз  да осъдя държавата в Страсбург. И от този опит знам, че пристрастните съдии са лоши актьори – изразят ли отношение към една от страните в залата, значи присъдата е вече готова, независимо от доказателствата и времето, оставащо до края на процеса“, коментира след заседанието Божков.

Той каза, че единствената логична стъпка оттук-нататък е да поиска отвод на съдията.
„Но понеже това е зам.-председателят на Бургаския съд, а съдебните ръководители са като политиците – не обичат да се оттеглят, очаквам, че той ще откаже да си направи отвод. Но пък отказът му ще е още един мой довод към евентуално ново бъдещо дело в Страсбург“, каза журналистът.

На това заседание беше разпитан главният редактор на сайта offnews.bg Владимир Йончев, който обяви, че първи бил препубликувал статуса на Божков от фейсбук.

Йончев изрази пред съдията учудване, че някой може да поиска да се свали от интернет какъвто и да е материал от електронното издание на в. „Сега”. При подготовката на публикацията в offnews.bg, създадена въз основа на статуса от стената във фейсбук профила на Божков, Владимир Йончев се свързал с редакцията на в.”Сега”, за да попита дали биха свалили стария материал на Божков. Лично зам.-главният редактор на „Сега“ Петьо Цеков го уверил, че вестникът не се поддава на натиск! Никога не би изтрил какъвто и да е свой текст от интернет!

Проверка на „Флагман“ обаче показа, че материалът на Божков в „Сега“ отпреди 15-тина години, разказващ за бурните прояви на Вергиев, все пак е вече изтрит от интернет страницата на „Сега“. Кешът на Гугъл все още го пази, но в сървъра на вестника той липсва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във