Параграф22 Daily

§22 Новини

Бързо нарастват дълговете на община Кюстендил

Общината в Кюстендил задлъжнява заради грешни управленски решения, каза на пресконференция  в Кюстендил председателят на бюджетната комисия при Общинския съвет (ОбС) в Кюстендил Атанас Гергинов. Той посочи, че общинската администрация върви към ново задлъжняване, което не е незаконно, но е неетично по отношение на жителите на общината, сочи БНР.

Атанас Гергинов предостави данни във връзка с изискуеми задължения на Община Кюстендил, в размер на около 7 милиона лева, след решение на Върховния Административен съд (ВАС), за нарушения по Закона за управление на отпадъците и Закона за отчисление на отпадъците. Решението на ВАС предхожда друго – на Административния съд в Перник, с което Община Кюстендил е трябвало да прави отчисления от всяка такса битови отпадъци към РИОСВ – за депониране и обезопасяване на боклука. „Като финансист, аз не мога да разбера защо Общината не е правила тези отчисления повече от седем години и ми е интересно къде са отивали тези пари“, каза Гергинов.

Той посочи, че през миналата година, от НАП е постъпило искане към Община Кюстендил за заплащане на задълженията, за които има съдебно решение и е образувано изпълнително дело. „Поискахме да получим такава информация, но тя не ни беше предоставена от общинската администрация“, каза още Гергинов. Той посочи още, че в проекта за бюджет на Община Кюстендил за 2022 година, тази информация отново не е присъствала. „За мен това управление е изчерпано. Пожелавам му с най-добри чувства да приключи и да остави община Кюстендил да се развива като община, където й е мястото -  да се появи и на картата на курортите, и на живите общини, и на инвестициите. Не знам защо през последните осем години нито МФ, нито РИОСВ не направи един задълбочен анализ на финансово-икономическата обстановка в общината и задълженията, които са трупани през годините“, каза още Гергинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във