Параграф22 Daily

§22 Новини

Цацаров иска контролен механизъм за получаване на гражданство срещу инвестиция

Главният прокурор беше изслушан на заседание на временната анкетна комисия за проучване на всички данни по повод изнесените в медии твърдения за скандална подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани.

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за въвеждане на контролен механизъм за лицата, които получават българско гражданство заради инвестиция. Според обвинител номер едно процедурата отваря възможността чужди граждани да се възползват от нея само за да получат паспорт на гражданин от Европейския съюз.

Пред журналисти той коментира критиките на Висшия адвокатски съвет към заместника му Иван Гешев, който е единствен кандидат за следващ главен прокурор: „Всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана, независимо дали е положителна или отрицателна. Висшият адвокатски съвет, след като е приел такава позиция, има процедура, тя ще бъде представена пред Висшия съдебен съвет. В това, че Висшият адвокатски съвет има позиция, няма нищо укорително. В това, че Висшият адвокатски съвет има отрицателна позиция, пак няма нищо укорително.

Единствената ми забележка е, че Гешев не кандидатства за председател на Висшия адвокатски съвет и това не променя горните две позиции“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във