Параграф22 Daily

§22 Новини

Цацаров обвини олигархични кръгове в атаки срещу прокуратурата и КПКОНПИ

Фаворитът за нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е на мнението, че лошият имидж на антикорупционната комисия се дължи на непрестанните атаки от определени олигархично-политически кръгове. Главният прокурор заяви, че атаките срещу КПКОНПИ идват от "същите хора, които са източник на атаките срещу прокуратурата".

На въпрос как ще подобри имиджа на антикорупционната комисия, Цацаров отвърна: "Част от причините се коренят и в интересите на някои хора КПКОНПИ да не посяга на това, което те имат. По просто съвпадение, това са същите тези хора, които са източник на атаките срещу прокуратурата. Всеки, чието имущество е запорирано, който има обвинение, няма как да има позитивно отношение към комисията." Изказването на Цацаров напълно се припокрива с мнението на Иван Гешев, който през последните месеци многократно говореше за атаки от политически и олигархични кръгове срещу неговата номинация.

И двамата прокурори виждат атаки от определени медии заради критики към работата им. От думите на Цацаров се подразбира, че визира собственикът на "Икономедия" Иво Прокопиев, който е със запорирано имущество от две години, след като продажбата на "Каолин" на германската компания "Кварцвеке" беше обявена за незаконен доход. Друго издание, което все още си позволява да критикува работата на правораздавателните органи, е КлубZ на Огнян Донев.

На въпрос дали като шеф на КПКОНПИ ще обръща внимание на изданията, които недолюбва, Цацаров обясни, че има два вида отношение към медиите. "Аз чета много и в битността ми на читател имам право да избирам какво да чета, какво да харесвам и какво да не харесвам", заяви главният прокурор. Цацаров допълни, че мониторингът на КПКОНПИ за сигналите за корупция ще обхваща всички медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във