Параграф22 Daily

§22 Новини

Цацаров погва и новите депутати за имунитетите им

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 8 депутати от новия парламент, съобщиха макар и неофициално източници в държавното обвинение. Тези случаи са излезли, след като прокуратурата е направила проверка за висящи разследвания срещу новоизбраните народни представители от шест парламентарни групи. Засега сигурните са единствено Цветан Цветанов и Волен Сидеров, имената на останалите са тайна.

Срещу Цветан Цветанов се водят три дела. Две от тях приключиха на първа инстанция. По делото за отказа за прилагане на СРС-та и възпрепятствано разследване, бившият вътрешен министър бе признат за виновен и получи 5 г. затвор. По делото за неправомерно изплатено обезщетение обаче бе оправдан. Третото му обвинение е за длъжностно престъпление по делото за незаконно подслушване в МВР.

Вчера стана известно и решението на Върховния административен съд за полицейската регистрация на бившия вътрешен министър. От него следва, че трябва да му се вземат отпечатъци, ако му бъде свален имунитетът. Самият Цветанов вече декларира, че ще се откаже сам и ще улесни процедурата.

Сидеров пък е обвинен за лека телесна повреда на полицай и хулиганство на летище "Варна" в началото на годината. Делата срещу двамата бяха спрени, след като бяха избрани в 43-тото Народно събрание. Цацаров се закани да поиска имунитета и на бившия соцлидер Сергей Станишев, който е евродепутат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във