Параграф22 Daily

§22 Новини

Цацаров поиска ВКС да спре предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин. Днес, 24.09.2019 г., до главния прокурор e постъпила молба за това от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов.

Изложени са съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен „определение“, а не „решение“, както и този акт е постановен от незаконен състав. Приложено е копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“ / БХК/ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

Главният прокурор се е запознал с тази молба и се е запознал с материалите по делото. На базата на тях е преценил, че са налице основания за възобновяване на това производство, каза на брифинг в прокуратурата говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сериозно основание за искането на главния прокурор се оказват доказателствата за незаконен състав - двама от общо тримата  съдии са имали основание за самоотвод, това те не са сторили,въпреки задълженията си по закон, заяви Арнаудова.

По думите й има достатъчно доказателства за отношения, включително и лична на председателя на състава и на докладчика по това производство, за които те са били длъжни да съобщят. Председателят на състава двукратно е бил награждаван от БХК като "Човек на годината", в организираната от тази неправителствена организация класация.

По думите й незаконният състват е абсолютно основания за отмяна за постанвен съдебен акт.

Очакваме ВКС да се произнесе, каза тя.

Припомняме, апелативният съд в София освободи предсрочно Джок Полфрийман на 19 септември. Освобождаването му предизвика вълна от обществено недоволство.

На 27 юли 2011 г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди 20-годишната присъда на Джок Полфрийман. Австралийският гражданин беше осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение за убийството на студента Андрей Монов

Facebook logo
Бъдете с нас и във