Параграф22 Daily

§22 Новини

Цацаров призова за ремонт на закона на Антикорупционната комисия

Председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров смята, че е необходим ремонт на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, който бе създаден в началото на 2018 година. Шефът на КПКОНПИ очаква декларациите за имущество и доходи на 130 000 българи. Според бившия главен прокурор тази бройка трябва да бъде намалена.

„Този закон при всички случаи подлежи на ремонт. Разговарял съм и с народни представители от опозицията. Тук не става въпрос да ликвидираме публичността на имуществото, а става дума да решим кое се декларира, на каква стойност, какво се проверява и как да изглеждат тези прословути декларации. Тук няма опозиция и управляващи", заяви Цацаров пред "Нова телевизия".

"Може би сега темата с хазарта е актуална, но по същия начин стои и спортният тотализатор както и лицата, които са упълномощени като възложители на обществени поръчки. Може да се мисли и трябва да се мисли дали трябва да декларират всички лица, които са изпратени на работа в Европейския съюз”, допълни той.

Проверките на КПКОНПИ обхващат период от 10 години назад, което е най-дългият срок за проверка в Европейския съюз. Според Цацаров този срок не трябва да е повече от 5 години. "Не бива да отиваме нито в крайността 10-15 години назад и деклариране едва ли не на всеки закупен автобусен билет, но не бива и да отиваме и в ситуацията, при която режимът е толкова либерализиран, че декларирането ще има само символично значение. Истината винаги е някъде посредата", завърши шефът на КПКОНПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във