Параграф22 Daily

§22 Новини

Цар Симеон държи горите си в Рила в добро състояние

Делото за т.нар. "Царски имоти" продължава с разпит на свидетели. Припомняме, по това дело държавата, чрез Министерство на земеделието и храните, претендира да си получи обратно върнатите след 2000 г. близо 16 000 дка гора в Рила на семейството на Симеон Сакскобургготски и на неговата сестра - княгиня Мария-Луиза Хробок.


Разпитът на свидетелите на днешното заседание бе по отношение на извършената в горите сеч, както и на състоянието на лесовете към момента на връщането на членовете на царското семейство.


Първият свидетел, който се изправи пред съда - Георги Болимиров, заяви, че са били върнати 16 500 дка гори. Той е бил и кмет на Самоков. Свидетелят посочи, че гората, както е била приета, така е била и предадена на царското семейство, като поясни, че е била в много добро състояние. За горския масив са полагани грижи. По думите му основните горски пътища, прокарвани през гората, са правени доста преди реституцията на горите.


На въпрос докога държавата и общината са отделяли средства за гората, Болимиров поясни, че от местната администрация не са отделяни такива финанси, тъй като точно тогава е протичал процесът по връщането. Държавата пък отпускала средства, насочени за залесяване.


По отношение на извършваната сеч в горите той обясни, че т. нар. санитарна сеч е абсолютно необходима. Свидетелят посочи, че за извършването на сеч трябва да се направи и маркиране, като целта е да се прецени каква част от гората може да бъде подложена на сеч. Болимиров е категоричен, че без маркирането няма как да се извърши тази сеч, но никой не е плащал на държавните служители за тази дейност.


От думите му стана ясно още, че имотите са били под владението на гражданското дружество "Кардам". Георги Болимиров обаче не знае кой е управлявал въпросното дружество. Извършвана е проверка на Министерство на земеделието и храните в присъствието на 10 души от общинската администрация за незаконната сеч, но Болимиров не си спомня по отношение на кои лица е била извършена тя.


Като отлично бе определено състоянието на горите и от друг свидетел, който е бил служител на Държавно лесничейство "Боровец". Той също потвърди, че нови пътища не са били прокарвани. По думите му след връщането на земите е извършвана планирана сеч, като обикновено лесничейството контролира дали тази сеч се извършва по план.


Свидетелят изрази увереност, че т.нар. "Царски имоти" действително са възстановени на Симеон Сакскобургготски, но не помни имената на останалите наследници, на които също са били върнати имоти.


Разпитът на свидетели продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във