Параграф22 Daily

§22 Новини

CAS задължи МОК да обясни фалшивите подписи по дело за дисквалификация в биатлона

Арбитражният съд за спорт (CAS) в понеделник прие за разглеждане изявление на руските биатлонисти за фалшиви подписи в документи на Международния олимпийски комитет (МОК). Съдът поиска МОК да предостави разяснения по този въпрос до вторник, съобщава ТАСС като се позовава на източник, запознат с арбитражното производство.

В понеделник CAS започна да разглежда жалби от Олга Зайцева, Яна Романова и Олга Вилухина, които оспориха санкциите, наложени им от Международния олимпийски комитет (МОК) преди повече от две години. По време на изслушване в CAS адвокатът на руския биатлонист Алексей Панич заяви, че подписите, представени по-рано от МОК на всички заявления на Григорий Родченков - ключови доказателства по делото за биатлон, са фалшификати. "Арбитражната комисия на CAS прие изявление за фалшиви подписи в документите на МОК и възложи на Олимпийския комитет да даде обясненията си в рамките на 24 часа", заяви източникът на агенцията.

Спортистите, които вече са завършили професионалната си кариера, бяха дисквалифицирани от МОК за цял живот през ноември 2017 г., а резултатите им на Олимпийските игри през 2014 г. в Сочи бяха анулирани. Зайцева, Романова, Вилухина на Игрите в Сочи станаха сребърни медалисти в щафетния отбор, а на Екатерина Шумилова бе отнета второто място в спринта.

Спортистите подадоха жалба в CAS срещу това решение преди повече от две години, но разглеждането на случаите се забави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във