Параграф22 Daily

§22 Новини

ЦБР проверява информационните атаки срещу уралски банки

Централната банка на Русия (ЦБР) възнамерява да провери всички обстоятелства около информационните атаки, на които тези дни са подложени клиентите на редица уралски банки. Резултатите от проверките ще бъдат предадени на правоохранителните органи, заяви ръководителят на Уралското главно управление на ЦБР - Ирина Петрова.


"Във връзка с разпространяването на умишлени зловредни слухове относно някакви намерения на Централната банка да отнеме банковите лицензии на отделни кредитни институции, разположени в Уралския регион, Главното уралско управление на Централна банка съобщава, че тази информация не отговаря на действителността. Най-вероятно това е резултат на нелоялна конкуренция".


Опашките, образувани тези дни пред банкоматите в Екатеринбург, са естествена гражданска реакция на слуховете за някакво предстоящо отнемане на банкови лицензии на уралски трезори. Няколко кредитни институции от Екатеринбург вече са засегнати от паниката. ЦБР препоръчва на всички клиенти на влогонабиращи институции от региона да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. "Всички трезори работят без всякакви ограничения и предоставят пълната гама финансови услуги на своите клиенти", се отбелязва още в съобщението на ЦБР.


В Екатеринбург, клиентите на редица регионални банки са получавали масиран поток от SMS-и и са били бомбардирани от анонимни съобщения в социални мрежи за някакво предстоящо отнемане на лицензите на финансови институции като Уралската банка за възстановяване и развитие, "ВУЗ-банк" и други три по-малки фиинансови институции от Среден Урал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във