Параграф22 Daily

§22 Новини

Цецка Цачева харчела през пръсти за подаръци на чужденци

Народното събрание е харчило през пръсти пари при покупката на протоколни подаръци, които по принцип се връчват на чуждестранни ръководители при срещи на високо равнище у нас и зад граница. Такава е констатацията в одитния доклад на Сметната плата за финансовото управление на парламента в периода между 2012 г. и средата на 2013 г., когато начело на институцията отново бе Цецка Цачева.

„В резултат на неефективен предварителен контрол е допуснато закупуване на подаръчни предмети, които са със стойност над определените във вътрешните правила на НС и които не са свързани с посрещане на гости от чужбина или провеждане на обществени мероприятия”, са установили националните одитори.

По принцип таванът за отделните дарове е до половин минимална работна заплата, която в този период средно беше 290 лв. При проверката обаче е установено, че са купувани предмети за доста по-солени суми - от 400 лв. до 1300 лв. Освен това е „допуснато в част от фактурите да не се посочва наименованието на закупената стока, с което не е спазен принципът за прозрачност”, отбелязват още от Сметната палата.

Един от най-честите подаръци, които Цачева поднасяше в първия си мандат, бе умалено копие на парламентарния звънец, което струва 500 лв. Общо за одитирания период пръснатите за такива предмети средства са 198 294 лв. „Не е осъществен ефективен контрол върху разходите за стационарни телефони”, е другата критика в доклада към парламентарното ръководство.

Освен тези пропуски обаче като цяло администрацията на НС е имала изрядно счетоводство. Под конец са водени пътните книжки за ползване на парламентарните лимузини, не са открити нарушения и при ремонтите и управлението на сградите на НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във