Параграф22 Daily

§22 Новини

Целите на Софийската адвокатура - повече публичност и дигитализация

Трябва да се приемат нов закон за адвокатурата у нас или съществени изменения, касаещи точното дефиниране на дейността, за да не се стига до конфликти и изземане дейността на адвоката. Необходимо е да се осигури прозрачност на управленските решения. Друг важен елемент е дигитализацията, коментира адвокат Райна Аврамова в предаването "Бизнес старт".

Софийските адвокати ще изберат своя председател през тази седмица. Шестима са кандидатите да оглавят Софийската адвокатска колегия. Сред тях е Райна Аврамова. "Адвокатската професия няма едно изразено деление мъж-жена, така че се чувствам комфортно и с удоволствие бих дебатирала с моите опоненти всички идеи. Моят екип включва адвокати със стаж 5-31 г. Имаме добри млади попълнения. Всички сме нови лица за управлението за Софийската адвокатура, което дава възможност да ни се даде кредит на доверие, за да реализираме задачите и целите си", отбелязва тя. "Промените са необходими, в последните години адвокатурата е изключително разединена. Всички те обаче трябва да започнат от Софийската адвокатура, в чийто състав влизат 6 200 адвокати", уточни Аврамова и допълни: "Към момента настоящият адвокатски съвет не качва протоколите от заседанията си на сайта на Софийската адвокатура. Там не може да се види какви решения са взети и кой от членовете как е гласувал за съответното решение. Нямаме публичност на заседанията".

"Трябва да се помисли за търсене на имуществена отговорност на самия адвокатски съвет - говорейки за дисциплинарните производства, който излъчва обвинител измежду списък, и дисциплинарна отговорност на дисциплинарните съдии за поставени незаконосъобразни актове", подчерта гостът. "Другата ни важна идея е обявяване публично на дисциплинарните съдилища със заличени лични данни, както прави ВКС. Важен етап е и дигитализацията, за да има електронен достъп до делата. В адвокатурата не можем да си затворим очите и пред грубото отношение на някои магистрати", отбеляза още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във