Параграф22 Daily

§22 Новини

Чакат епидемия от кражба на фирми

България е на прага на епидемия от кражба на фирми, предупреждават адвокати, цитирани от bTv. Това става възможно заради пропуски в Закона за търговския регистър, които улесняват присвояването на чужди активи. Поредният случай е от пловдивското село Шишманци. „Ужиленият" е италианският бизнесмен Фабрицио Фрески. От 14 години той обработва 30 000 декара с домати, слънчоглед, пшеница край селото. Преди месец Фрески разбрал от Търговския регистър, че фирмата му вече има нов управител, напълно непознат за него. Земеделецът веднага е пуснал жалба в "Икономическа полиция"-Пловдив. Адвокатът му Иван Маринов разказва, че веднага е направена справка и се оказало, че никой от италианските собственици не знае за промяната. Направена е и справка в Търговския регистър, от която станало ясно, че е представен един неистински протокол от общо събрание, с пет фалшиви подписа.

Новият управител бързо разкрил фалшива сметка и сключил първия измамен договор за доставка на 800 тона слънчоглед с фирма от Варна. „Фирмата от Варна превежда пари на сметката на фирмата на този нов управител, този човек взима парите и бяга, 400 000 лв. - сега фирмата от Варна търси от мен пари, защо аз не съм дал слънчоглед", оплака се Фабрицио Фрески. Фалшивият управител на фирмата е 35-годишният Младен Василев. От Търговския регистър става ясно, че мъжът е участвал в управата на девет фирми. Оказва се, че този вид измама не е изолиран случай. Затова бизнесмени от цялата страна настояват за промени в Закона за търговския регистър.

Според адвокати основният проблем е, че промените в Търговския регистър могат да се извършват по електронен път. „С една ножичка, лепило и бял лист може да апликирате каквото си искате, да го сканирате чрез скенер и компютър и да го пуснете чрез адвокат в Търговския регистър, да се впишат промените", обясни адвокатът на италианския предприемач. От Агенцията по вписванията признават, че всеки месец се правят опити да бъдат откраднати по десетина фирми. Собствениците обаче сами трябвало да опазват фирмите си, коментира изпълнителният директор на агенцията Венцислав Спирдонов. От ведомството посочват, че документите, пристигнали по електронен път, няма как да бъдат проверени дали са истински, тъй като служителите не са полицаи или графолози.

Абонамент за SMS известяване засега се оказва единственият сигурен начин собствениците да опазят фирмата си. Те ще получават SMS при всеки подаден документ за промяна във фирмата. Оказва се обаче, че от 40 000 регистрирани фирми в България собствениците на едва 4000 са се абонирали за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във