Параграф22 Daily

§22 Новини

Частен съдебен изпълнител осъди прокуратурата за 134 000 лв.

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Галин Костов осъди прокуратурата да му изплати обезщетение от 134 000 лева заради незаконно обвинение за данъчни престъпления, съобщава "Лекс"

Костов, който е и бивш съдия, е сред подсъдимите и по делото „Гранити“ за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов преди 12 години. Този процес още не е приключил, но Костов е оправдан и по него вече на две инстанции. Делото обаче за трети път ще стигне до Върховния касационен съд (ВКС).

Съдебният изпълнител е завел и спечелил вече дело срещу прокуратурата за второто наказателно производство, започнало срещу него, след като беше обвинен за отвличането и убийството на бизнесмена Стоянов. По него Костов беше задържан повече от 2 години и след като беше освободен под домашен арест през 2012 г., прокуратурата му повдигна обвинение и за неплатени данъци за над 34 000 лева, за да го върне отново зад решетките. Данъчното дело продължи 4 години и през 2016 г. той беше оправдан окончателно на три инстанции.

Заради това дело Костов съди прокуратурата за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като исканията му са за 180 000 лв. за нанесени морални щети, както и 14 000 лв. за адвокатски хонорари. Съдът решава, че претендираното обезщетение е завишено и го намаля до 120 000 лв., а това за адвокатските разноски е уважено изцяло. Така общата сума възлиза на 134 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във