Параграф22 Daily

Сръбският президент Вучич - мишена на черногорски мафиотски клан

Чеченец щял да гърми Вучич със снайпер от България

Сръбски медии гръмнаха с информация за подготвян атентат срещу президента Александър Вучич, като в бомбастичните медийни интерпретации беше забъркано и името на България. В информациите на електронните издания "Сърбия Данас" и "Ало" се твърди, че по нареждане на лидера на черногорския престъпен ”Кавачки клан” Радойе Звицер от Котор, разглобена снайперска пушка е била контрабандно пренесена в България, се идеята да бъде използвана за покушението над Вучич.

Според информацията, такова оръжие е било открито в склад в Братислава. Предполага се, че Филип Врзич, бос на словенския клон на ”Кавачки клан” го е съхранявал там. Цитира се неназован източник, според който миналата година заповед на Звицер Вржич е наредил няколко снайперски пушки да бъдат пренесени контрабандно в Холандия, България и Сърбия. Оръжията са били транспортирани с камиони, скрити в метални кутии в кабините. Според източника кланът на Звицер е изпратил снайпер от Словакия в България, откъдето след това е трябвало да бъде взета килър, нает за убийството на Вучич през февруари тази година. Според неназования информатор килърът е чеченец, професионалист, преминал през бойното поле.

За ликвидирането на президента на Сърбия той е щял да получи милион евро. Чеченецът е бил нает от избягалия кръстник на Звицер, известен като Мики Плави Дебелия, който се укрива най-вероятно в Колумбия. Той е издирван от Сърбия, Хърватия и Кипър за множество престъпления, като се предполага че е бивш член на Член на престъпната група Pink Panther, извършила поредица дръзки въоръжени грабежи на територията на Европа.

По информация на анонимен източник от службите "Европол" е засякъл разговор на боса на "Кавачки клан" Радойе Звицер, който обяснявал, че е готов да плати колкото трябва, за да "ушие Вучич". В разговора Звичер често е споменавал "шефа, който подкрепя идеята и който е във връзка със западните служби". Готов съм да платя и 100 милиона долара, за убийството на Вучич, твърдял Звичер.

Телефонният разговор е засечен през декември миналата година. Добре осведомени източници твърдят, че "Европол" е предало информацията за разговора на сръбското МВР, както и текстово съобщение за намерението на Звицер.

Според неназованият източник, в няколко прихванати разговора босът на "Кавачкия клан" споменава за някакъв главен шеф, който контролира всичко политически. Името му не се споменава, но Звицер го нарича "главния", "този отгоре". Освен това Звицер разкрил, че след покушението този могъщ човек щял да разреши политическите проблеми в Черна гора и Сърбия.

В разпространяваните в Сърбия манипулативни информации намери място и изказване на вътрешния министър на Сърбия Александър Вулин. Той заяви, че е сигурен, че Радойе Звицер нищо не е направил сам, но има свой политически шеф. "Този политически бос не е в Сърбия, а е част от правителствените структури на някои близки до нас държави и от десетилетия управлява подобни хора като Звицер. Не мога да съобщя имена преди да бъде повдигнато обвинение, но е повече от ясно, че хора като Звицер нито са се появили, нито са станали това, което са станали без активното участие на политиката", заяви Вулин.

Според сръбския вътрешен министър има "обосновани предположения " къде в момента се намира Звицер. "Имаме индикации къде са Звицер и най-близките му сътрудници сега. Тъй като са граждани на различни държави, те не са всички на едно място, но въпреки че са укрити и издирвани, имат голяма власт и много пари. Те са готови да използват парите за смъртта на онези, които причиниха разпадането на "Кавачки клан", а президентът Вучич е човекът, който допринесе за това. Вучич поведе борбата срещу мафията и подкрепи сръбските служби в тази борба. Той решително ни позволи да разбием един от най-организираните и най-жестоките наркокланове в Европа като цяло, не само в Сърбия" заяви Вулин. 

Без да се церемони като Вулин, лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел в прав текст заяви, че президентът на Черна гора Мило Джуканович стои зад плановете за ликвидиране на Вучич, в съгласие с лидера на престъпния Кавачки клан Радойе Звицер.

Черногорският политик, лидер на Движението за промени и един от лидерите на Демократичния фронт Небойша Медоевич пък коментира фактът че "Европол" е предоставил информация за подготовката на покушението, като тревожен, пишат сръбските медии. " Нещата трябва да се наричат ​​с истинските им имена. Глава на клана "Кавач" е Мило Джуканович и неговият брат Ако Джуканович. Всички останали имат своите места, позиции и в оперативен план. Кланът е един от петте най-големи наркокартели в Европа. Аз лично го обвиних, че стои зад убийството на Иво Пуканич, журналист. Той купува подкрепата на чужди сили с огромни пари и така успява да избегне присъди и санкции", заяви Медоевич.

Според информация на службите, Мики Плави Дебелия е наел и 15 души, които са част от организацията на покушението на Вучич. Твърди се, че част от тях са имали задачата да осигурят на чеченския килър тайни квартири, храна, друга част са анализирали графика на президента на Сърбия, трети са подсигурявали организацията по отстъпление след покушението.

Интерпретациите за предстоящото покушение над Вучич бяха потвърдени и от главния редактор на "Информер" Драган Вучичевич. "Сръбската полиция получи точни данни от Европол за лицата, участвали в заговора срещу Вучич. Радойе Звичер иска да си отмъсти на Вучич, защото разби наркоклана му в Сърбия и в региона. Знае се къде и кога е закупена тази пушка, как е прехвърлена в България. Вече се знае и кой е трябвало да я поеме в Сърбия, да я сглоби и да я предаде на платен убиец от север", твърди Вучичевич .

Името Звицер нашумя през май 2020 г., след като в Киев бе извършен опит за неговото убийство. Звицер получи пет огнестрелни рани, но като по чудо остана жив. Полицията разпространи видео, на което се вижда опита за убийство и бягството на килърите. https://www.youtube.com/watch?v=I09ZX9i8HT8

От кадрите се вижда, че наемните убийци се придвижвали със смарт автомобил, който по-късно запалили. Украинската полиция веднага установи участниците в престрелката - граждани от Черна гора, Македония и Сърбия, като един от тях е с международна заповед за издирване. Тогава киевската полиция разпространи информация, че жертвата на опита за покушение също е обявен за международно издирване, като един от ръководителите на наркокартел, доставящ дрога до голяма част от европейските държави. Звицер е заподозрян в множество престъпления, като се започне от международен трафик на кокаин и се стигне до поръчка и финансиране на десетки убийства в Черна гора и региона. От години се укрива в различни държави с фалшиви документи, а в разпространена в Youtube информация се твърди, че е близък с хора на ръководни постове в полицията и в разузнавателната агенция на Черна гора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във