Параграф22 Daily

§22 Новини

Ченалова остава на свобода, иска намаляване размера на паричната й гаранция

Софийският апелативен съд (САС) не измени мярката за неотклонение на Румяна Ченалова, като потвърди вече наложената ѝ парична гаранция от 8 хил. лв. Съдия Румяна Ченалова е обвинена в престъпление по служба и в документно престъпление. През януари т. г. тя бе отстранена от длъжност за 6 месеца.

По-рано Ченалова поиска от съда намаляване на размера на паричната гаранция или алтернативно да се отмени определението на Софийския градски съд (СГС) и да остане без мярка за неотклонение. Защитата ѝ посочи пред апелативните магистрати, че размерът на гаранцията не е съобразен с имотното ѝ състояние.

Делото стигна до апелативния съд след жалба от страна на Ченалова, както и след протест на прокуратурата. От държавното обвинение поискаха постоянен арест. Според прокуратурата Ченалова нарочно е "шиканирала" разследването срещу нея, като не се е явявала, за да ѝ бъде предявено обвинението.

Според потвърденото днес решение на СГС прокуратурата е представила доказателства единствено по обвинението срещу магистрата за документна измама. За останалите обвинения, разследващите не посочват в какво точно се изразяват нарушенията на съдия Ченалова. В обвинителния акт не са отразени и какви точно са вредните последици, настъпили от действията на магистрата, отбеляза съдебният състав.

Миналата седмица Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, след като по различни причини не се е явила за разпит по разследването срещу нея и при опит за принудително довеждане не е била открита на адресите ѝ. Часове по-късно самата тя се предаде в столичното следствие и бе задържана в ареста за 72 часа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във