Параграф22 Daily

§22 Новини

Черен списък за нелегалните търговци на зеленчуци

Рисковите вносители на зеленчуци, които системно нарушават българското законодателство, ще бъдат следени внимателно от властта, а обяснението, че внасят за лична консумация 1000 кг домати, вече няма да бъде допустимо заради затегнатия по границите контрол.

Практиката един превозвач да внесе за семейството си няколко тона домати с лекотоварния си автомобил в три последователни дни, и то през различни пунктове, вече няма да е възможна, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев пред столични медии.


По инициатива на аграрния министър Греков още преди началото на активния сезон за производство на плодове и зеленчуци премиерът Орешарски създаде работна група, чиято цел е да пресече нерегламентирания внос на храни в страната.


Тя се оглавява от Явор Гечев, в нея влизат още представители на финансовото министерство, МВР, Министерството на транспорта, Българската агенция по безопасност на храните, Агенция "Мит­ни­ци" и Националната агенция по приходите. Включени са и експерти на икономическия вицепремиер Даниела Бобева.


Започва 24-часов контрол на границата на държавата от съвместни екипи от тези органи, ще се проверяват не само тирове, но и лекотоварни автомобили до 3,5 т за нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци, уточни зам.-министърът.


От началото на годината у нас работи спецзвено към приходната агенция, което следи по т.нар. румънски модел за нарушения при вноса на рискови стоки.

Резултатът от проверките в началото на годината сочи, че през първите седмици масово е хващана всякаква стока – зеленчуци, плодове и месо, но след това контрабандистите са намалили своята активност, заключи Явор Гечев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във