Параграф22 Daily

§22 Новини

"Черна сряда" в руската банкова система - 6 трезора останаха без лицензи

Днес Руската Централна банка (РЦБ) отне лиценза на ТБ "ПрестижКредитБанк" (Република Дагестан) заради неизпълнение на федералните закони, регулиращи банковата дейност и на нормативните актове на РЦБ за капиталова адвекватност от поне 2%; загуба на собствения капитал  и неспособността за разплащане с кредиторите. "ПрестижКредитБанк" е провеждала високорискова кредитна политика, инвестирала е привлечените средства в нискокачественни активи, което е довело до тяхната пълна загуба. Нейните акционери и ръководители не са предприели никакви мерки за подобряване на това положение. Паралелно с това ПрестижКредитБанк е била въвлечена и в съмнителни операции с налични пари в големи размери.

В затворената финансова институция е назначена временна управа. ПрестижКредитБанк" е участник в  руската система за застраховане на депозитите, а по размера на активите си към 1 ноември 2014 г. е била едва на 805 място в руската банкова система.

С лиценза си се раздели днес и московската "БВА Банк" заради неизпълнение на федералните закони, регулиращи банковата дейност, както и на нормативните актове на РЦБ. Трезорът е провеждал високорискова кредитна политика с инвестиране на привлечените средства в долнокачествени активи и не е спазвал правилата за вътрешен контрол върху операциите срещу пране на пари, получени по престъпен начин и срещу финансирането на тероризма. В периода 2013 - 2014 г. г. тя е била въвлечена и в съмнителни активни операции по изнасяне от страната на големи количества валута, а нейните собственици и мениджъри не са предприели нищо за прекратяване на тези порочни практики.

В БВА "Банк" е назначена временна администрация. Трезорът членува в руската система за застраховане на влоговете и заема 765 място в банковата система.

Днес с лиценза си се раздели и друг московски трезор - "Банка-Т" по сходни причини - неизпълнение на федералните закони, регулиращи банковата дейност, както и на нормативните актове на РЦБ. Трезорът е провеждал високорискова кредитна политика, с инвестиране на привлечените средства в долнокачествени активи, които не са генерирали достаточен входящ паричен поток, довели до неспособността на финансовата инститиция да се разплаща с кредиторите си.

Банк-Т е участник в систематаза застраховане на депозитите и заема средното 265 място в банковата система на РФ.

РЦБ прекрати днес  и дейността в Крим на три украински трезора - "Златни врата", "Неос Банк" и Креди Агрикол Банк. Причината е неизпълнение на задълженията им пред кредитори и депозанти, както и поради "отсъствието на каквато и да е перспектва за по-нататъшен бизнес в Крим", посочват от РЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във