Параграф22 Daily

Мая Манолова:

"Черните каси" на ГЕРБ в държавните фирми си съществуват

"Това правителство не изпълнява основното обещание, което даде на българските граждани, да разгради модела. Нещо повече – предоставянето на 1.1 млрд. лв. на малко държавно дружество в министерство на земеделието, което да купи зърно и маслодаен слънчоглед на Софийската стокова борса, е възпроизвеждане на модела на ГЕРБ. Бяхме срещу черните каси на ГЕРБ, сега те са запазени и вероятно работят в друга посока."

Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в „На фокус с Лора Крумова“ по "Нова ТВ". Според нея основната кауза - демонтиране на модела "Борисов" - през първите 100 дни от управлението на четворната коалиция не се е случила.

"Този модел се запазва и се надгражда. Обещанията да бъдат закрити ДКК, "Монтажи", "Автомагистрали" - нищо от това не се случва. Партийните кадри на ГЕРБ в ДКК сега са заменени от партийни кадри на Нинова. Бяха разплатени 60 млн. лв. в "Автомагистрали" по нищожни договори, а ВиК-холдинга още разпределя 1 млрд. лева", обобщи тя.

Лидерът на "Изправи се.БГ" коментира, че до момента институциите на работят по десетките сигнали, изпратени от комисията по ревизия за управлението на Борисов: "Булгартрансгаз", "Столична топлофикация", далаверите в горите, "Автомагистрали", боклука…

Според нея единствената институция, предприела мерки е МВР, които по някои от случаите са направени разследвания и са изпратени към прокуратурата, но липсва реакция оттам насетне.

Мая Манолова определи настоящите действията на МВР с ареста на Борисов като хвърлен камък в блатото и има размърдване на институциите. Ефектът е в това, че прокуратурата най-накрая образува досъдебно производство, ще разпита тези дни Борисов, ще направи видеовръзка и разпит онлайн на Божков и вероятно целта на МВР беше тази. „Много се надявам това да е била целта на МВР, а не външните ефекти от едни 24-часови арести – най-накрая прокуратурата да започне да работи.“ – коментира тя.

Изправи се.БГ" ще се учреди като партия на 1 май“, съобщи лидерът на гражданската платформа и коментира, че става дума за голям социален проект, за който борбата с бедността, неравенствата, съдебната реформа и битката с корупцията са основни приоритети.

На въпрос за сътрудничество с евентуална формация на Стефан Янев г-жа Манолова заяви, че е нормално да си сътрудничи с политически субекти, които имат същите приоритети. Но под сътрудничество никой не е разбирал общ политически проект.

Мая Манолова също така направи разлика между социалната платформа, която се структурира през последните месеци и партията, която ще регистрират от "Изправи се.БГ" и призова: „Всички, които смятат, че социалната подкрепа е изключително важна и всички, които смятат, че правителството се проваля в социалната сфера имат място в новата платформа.“

Едновременно с това Мая Манолова изрази позиция срещу предоставянето на оръжия и военна помощ, защото всички средства, които биха ожесточили и разширили тази война не трябва да бъдат прилагани. По думите ѝ е крайно време антивоенните движения да заявят позицията си силно: независимо дали става дума за олигарсите около Путин или за нечий промишлен военен комплекс.

Лидерът на "Изправи се.БГ" изрази респект, уважение и благодарност към доброволците, които поемат тежестта за приемане на бежанци у нас при липсата на действия от страна на кабинета и припомни, че от гражданската платформа са се задействали за оказване на помощ на бежанци още от първите дни на войната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във