Параграф22 Daily

§22 Новини

Черноморската академия за сигурност стартира "Leaders Lectures Series"

С лекция на о.з. полк. Ицхак Турджеман - дългогодишен директор по социални политики в Министерството на отбраната на Израел и член на попечителския съвет на Черноморската академия за сигурност, бе поставено началото на цикъла лекции "Leaders Lectures Series" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Събитието е организирано от Черноморската академия за сигурност и е с финансовата подкрепа на "Гузик техникъл ентерпрайсис" - САЩ.

Ицхак Турджеман представи иновативния и успешен опит на Израел в реализацията на националните приоритети през висшето образование и киберсигурността. Засегнати бяха въпроси от значение за България, свързани с отбраната, образованието и взаимовръзките им в социалната сфера. След лекцията се проведе дискусия за възможностите за прилагане на израелския опит в България, съобразно местните специфики, сочи БТА.

На лекцията присъства зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, който представи приоритетите на Общината в сферата на образованието. Ректорът на Варненския свободен университет проф. д-р Петър Христов проследи с интерес представянето и предложи модел за съвместна дейност. Присъстваха и експерти от Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" на Община Варна.

Голям интерес към темата проявиха преподаватели и студенти от специалностите "Национална сигурност", "Право", "Киберсигурност" на Варненския свободен университет. В рамките на цикъла "Leaders Lectures Series" през 2019/2020 година във Варненския свободен университет ще изнесат лекции по актуални за България и региона теми водещи експерти по национална сигурност, международни отношения и киберсигурност.

Преди пристигането си във Варна Ицхак Турджеман и колегата му Владимир Бронфенбренер проведоха работни срещи в София с представители на профилни министерства, в рамките на които бе обсъдено сътрудничеството, базиращо се на израелския опит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във