Параграф22 Daily

§22 Новини

Честито на Вежди Рашидов! СГС му спаси милионите напълно

S 250 f2f6de8b db74 4c6f a2f5 4afb6dc3e675

Днес стана ясно, че злополучният иначе министър на културата Вежди Рашидов, който дава джобни 50-100 лв. на известен български певец за да се махне от погледа му, е спасил съвсем успешно и "напълно законно" своите над два и половина милиона лева, депозирани в затворената Корпоративна търговска банка. С помощта на две цесии и на удачно подбрана дата за тяхното осъществяване. И не е загубил и стотинка от "парите на живота си", както плачеше навсякъде и без прекъсване в периода, след като БНБ постави КТБ под специален надзор. Това "щастливо стечение на обстоятелствата" е резултат или на големият късмет на именития скулптор, или на Темида, или на умело уцелен краен срок. Поне на такива мисли навеждат документите, публикувани в блога на журналиста Мирослав Иванов. Едната цесия - за 661 122.53 лева - с фирмата на Богомил Манчев "Риск инженеринг - Д" ЕООД. Другата е за 1 939 995.52 лева. Цесионерът е "Кимпекс енерджи" АД.

Формално двете цесии не могат да бъдат атакувани, защото са с дата 17 октомври 2014 г., а датата за обявяване на КТБ в несъстоятелност е едва 6 ноември 2014 г. От тази дата, според съдия Иво Дачев, започва да тече неплатежоспособността на КТБ.  Ако съдия Дачев беше приел 30 септември 2014 г. за начало на неплатежоспособността, както искаше БНБ, това щеше да даде възможност на кредиторите на банката и най-вече на Фонда за гарантиране на влоговете да се ползват от относителната нищожност на сделките извършени след тази дата. Сега, само прихващанията, извършени след 6 ноември 2014 г., т. е. доста по-малко на брой, ще са нищожни спрямо кредиторите на несъстоятелността. Така че Вежди Рашидов удари отново джакпота като спаси 2 601 118.05 лева по влогове в КТБ. Без тези две цесии, той трябваше да получи само 196 000 лева.

Всички опити да се свържем с участниците в сделката се оказаха напразни. С една дума: който ще пие студена вода - да я пие. А на този, който си измъкна овреме милионите, честито!

(Илюстрациите са от блога на Мирослав Иванов).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във