Параграф22 Daily

§22 Новини

Четири години затвор за студента Илко Радев за неизбежна самоотбрана

Четиригодишна ефективна присъда получи Илко Радев за това, че е убил съквартиранта си Марио Данчев при превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Студентът ще трябва да заплати общо 400 хил. лева на родителите Борислав и Росица Данчеви. Решението на Софийски градски съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред по-горната инстанция.

Присъдата е малко неочаквана, предвид това, че по-рано днес държавното обвинение поиска три години условна присъда с пет години изпитателен срок за Радев. Адвокатът на родителите пък поиска 5 години ефективна присъда, което е максималното предвидено в закона, предвид извършеното деяние. Ако все пак съдът не постанови максималната присъда, юристът настоя магистратите да наложат ефективна присъда.

Очаквано защитата на Илко Радев и самият той поискаха оправдателна присъда. „Бяхме в много добри отношения с двете момчета", посочи Илко Радев и обясни, че във фаталната нощ не е искал да гони Марио, а само да предотврати спора. Самият той призна, че Марио не е бил злобно момче, описа го като човек, с когото може да си каже две приказки и се разбирали по принцип дори за елементарните битови неща.

Подсъдимият обаче зададе въпроса, кой е виновен в тази ситуация. Веднага след това той побърза да поясни, че единственото, което е искал, е да спаси живота си. Илко Радев смята, че никой не е застрахован и допуска, че самият той също би могъл да бъде на мястото на Марио. Младежът каза още, че не смята саморазправата за начин за отношения между хората.

Пред съда Илко Радев заяви, че не е боравил с никакъв нож. „Не съм нанасял удари с нож или с друг остър предмет". Той призова магистратите да се поставят на негово място и за това как биха реагирали в подобна  ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във