Параграф22 Daily

§22 Новини

Четирима души са задържани заради замърсяването на суровия петрол в нефтопровода "Дружба"

Министърът на енергетиката Александър Новак съобщи, че разследването разкрива група компании, които са изхвърлили хлорни замърсители в суровината, което временно ограничи руския износ към Европа.

Разследването е разкрило група компании, които нарочно са доставяли замърсен петрол до тръбопровода "Дружба", а четирима човека вече са задържани по случая. Това съобщи на заседание на руското правителство министърът на енергетиката Александър Новак. "Разследването разкри група от компании, ангажирани с прехвърлянето на петрол с исползоване на сверхнормативно количество хлорорганични химически съединения. Материалите от проверката вече са предадени в прокуратурата", казват запознати с разследващите действия на ФСБ на Русия. Следственият комитет на държавата е образувал наказателно дело по чл. 158, 210 и 215.2. от Наказателния кодекс на страната.

"Четиримата задържани вече са прибрани в затвора с определение на съда”, допълнил Новак. Министърът също така отбеляза, че възникналата извънредна ситуация със замърсяването на руския нефт не засяга обема на производството на суров петрол в Русия и износа на суровината. "Ситуацията не засегна обема на производството и износа от Руската федерация и допълнил, че министерството на енергетиката очаква ситуацията ще се нормализира напълно през втората половина на май. В близко бъдеще очакваме одобрение и за изпомпване на стандартно земно масло и към Полша", казал още той.

Новак подчерта, че петролните компании в Русия продължават да работят нормално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във