Параграф22 Daily

§22 Новини

Четирима с обвинения за корупционна схема със затворници

Двудневната акция на служители от ГД „Национална полиция“ е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура

Обвинения за длъжностни престъпления са повдигнати на четирима души, участвали в корупционна схема за временно прекъсване на изтърпяването на наказание лишаване от свобода по медицински причини. Наложена им е мярка за неотклонение парична гаранция. Четиримата са били задържани при операция на ГД Национална полиция, проведена на 23 и 24 септември, под ръководството и контрола на Софийска градска прокуратура.


Двама от задържаните - 62-годишната А.У. /62 г./ и Б.М. /48 г./ са практикуващи лекари, съответно в Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода /СБАЛЛС/ на Затвора в София и в частна медико-диагностична лаборатория в столицата. Другите двама задържани са О.Н./50 г./, служител в следствения арест и Ч.Ц./37 г./, лишен от свобода, изтърпяващ 6-годишна присъда в затвора във Враца.


Операцията е била проведена след информация, че лишени от свобода, плащат пари на лекар от Затвора в София за да бъдат пуснати временно по медицински причини. Лекарят изготвял медицинска експертиза, че затворникът се нуждае от лечение в специализирана болница извън тази на затвора и така подсигурявал документно основанието за прекъсване на изпълнението на наказанието.


В хода на оперативната работа и в процеса на разследването се изяснило, че четиримата са поискали и получили 5 000 лева от лишен от свобода, изтърпяващ наказание в затвора в Белене. Срещу тази сума той е трябвало да бъде пуснат в прекъсване до 3 месеца. По случая е образувано досъдебно производство ГД Национална полиция .


Полицейската акция е резултат от системния подход, предприет от ГДНП за работа по пресичане на корупционните престъпления в системата на местата за лишаване от свобода и следствените арести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във