Параграф22 Daily

§22 Новини

Членове на УС на БНР известяват прокуратурата, АДФИ, МС и СЕМ за финансови нарушения на генералния директор

Членовете на УС на БНР Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев подадоха сигнал до спецпрокуратурата, АДФИ, МС и СЕМ за закононарушения, извършвани, по техни твърдения, от генералния директор на обществената медия Андон Балтаков. Според тях, става дума за обществена поръчка за доставка на електроенергия, която е осъществена зад гърба на Управителния съвет. Те твърдят, че е сключен договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на УС на БНР.

Договорът е бил сключен зад гърба на УС на БНР, еднолично от генералния директор, който е дал нотариално заверено пълномощно и е подписал заявка за поемане на задължения от БНР към фирмата. С решение на УС на БНР от 1.04-2020 е открита процедура за обществена поръчка за доставка на ток за нуждите на БНР. Крайният срок за подаване на офертите е бил 3 юни. Без да се съобразява с решението Балтаков подписва договор с "Мост енерджи" АД.

Те твърдят, че същевременно с това той е подписал договор с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР за два месеца, като отново не е информиран УС на БНР, на стойност 54 000 лева. Договорът е от 5 март, като под него има подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 5 март Милен Митев не съществува в правния мир и структурата на БНР. Той е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март, като трудовият му договор влиза в сила от 1 април.

Според тях, членовете на Управителния съвет на медията са в правото си да управляват и контролират процесите в обществената медия, както и че това е тяхно задължение според договорите им със Съвета за електронни медии (СЕМ), според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) и според Правилника за дейността и организацията на Управителния съвет на БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във