Параграф22 Daily

§22 Новини

Членове на ВАдвС се срещнаха с новия директор на Регионалната антикорупционна инициатива

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев се срещна с новия директор на Регионалната антикорупционна инициатива (RAI) Десислава Гоцкова.

Регионалната антикорупционна инициатива (RAI) е междуправителствена регионална организация за борба с корупцията. Учредители на организацията са девет държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Секретариатът на организацията е със седалище в гр. Сараево, Босна и Херцеговина.

Борбата с корупцията е огромно предизвикателство и e във фокуса не само на нашата организация, но и на всяка една от държавите – учредителки, заяви Десислава Гоцкова. Сигурна съм, че българската адвокатура ще бъде безценен съюзник в регионалното сътрудничество в областта на борбата с корупцията в Югоизточна Европа, каза още тя.

В отговор Ивайло Дерменджиев изрази готовността на Висшия адвокатски съвет да бъде активен партньор в инициативите, свързани с надграждане на ефективността на мерките в борбата с корупцията. Общите ни усилия и резултатите от тях ще доведат неминуемо до утвърждаване на правосъдието и правовия ред, каза председателят на ВАдвС.

Двете страни се обединиха около идеята в най-скоро време да бъде подписан меморандум, който да очертае предмета на бъдещото сътрудничество.

В срещата участва и Албена Пискова - член на Висшия адвокатски съвет.

Регионалната антикорупционна инициатива (RAI) работи активно за продължаващата, съгласувана и координирана борба срещу корупцията в Югоизточна Европа. RAI следва развитието и тенденциите в прилагането на ключовите национални и международни антикорупционни документи, насочени към повишаване на прозрачността и почтеността на администрациите по места.

RAI се стреми да повишава осведомеността на гражданите и да улеснява прилагането на ефективни антикорупционни механизми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във