Параграф22 Daily

§22 Новини

Чобанов: Вече не можем да приемем мнението на БНБ като експертно

„Вече не можем да приемем мнението на БНБ като експертно заради това, което се случи в КТБ”, каза в „Събуди се” по "Нова телевизия" Петър Чобанов, бивш министър на финансите и народен представители от ДПС. Според него не е могло да се помогне за КТБ, тъй като ликвидна подкрепа за неплатежоспособна банка противоречи на всички правила на банкирането и надзора.

На въпрос какво мисли за цесиите и трябва ли според него да бъдат отменени тези прихващания бившият министър на финансите отговори, че се надява това, което ще бъде предложено като законодателна инициатива, да е изпипано и издържано юридически и тези прихващания да бъдат отменени. „Ако не бъдат отменени, това означава, че от така наречената маса на несъстоятелността няма да остане нищо. Точно тези кредити, които са витални, а зад тях седят реални активи като обезпечение, са били обект на тези цесии”, заяви той и допълни, че ако се окаже не е противоконституционна те ще я подкрепят в пленарна зала.

По думите му до дупка от 4 млрд. лева се е стигнало, защото банката е отпускала кредити, които не са били обезпечени. „През годините се е допускало разрастване на банката като активи и пасива, а от друга страна това е било съчетано с бизнес практики, които не са носили стабилност и не са модел, който да се следва”, аргументира се той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във