Параграф22 Daily

§22 Новини

Човек може да върши своята работа дори с риск за живота си

За 21-и пореден път се проведе церемонията за награждаване на победителите в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите 13 огнеборци за 2015 година получиха своите награди в Централния военен клуб. На тържеството присъстваха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, политическото ръководство на вътрешното министерство, областните управители на Русе и Велико Търново, представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, бивши директори и служители на главната дирекция, много гости.
За мен е изключително вълнение да присъствам тук  и да видя в очите и лицата хората, които направиха толкова много през изминалата година, каза в словото си министър Румяна Бъчварова. Днешната церемония показва уважението ни към Вашия труд. Вие давате добър пример и аз много искам и се надявам този пример да бъде усвоен и прилаган от повече хора. Вие показвате как с чест човек може да свърши своята работа, дори с риск за живота си“, обърна се тя към събралите се представители на ПБЗН и доброволчески отряди.

Всяка една история, която е основа за вашите награди, е достойна за филм, достойна да бъде описана и аз се надявам, че това няма да остане просто в миналото и няма да бъде забравено. Вие ни давате надежда, че този, който работи добре и с чест изпълнява своите задължения, рано или късно ще получи своето признание. Надявам се да продължим по този начин и да завладеем всеки един с това, което правите - каза още вътрешният министър.

Избраният за комплексен победител гл. инспектор Валентин Николов, началник на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Дългопол, заяви че неговото отличие е награда за труда на всички огнеборци от  районната служба. По думите му, формулата за успех в тази мъжка професия се крие в трудолюбието и дисциплината.

През февруари миналата година под негово ръководство са извършени многобройни спасителни операции при наводненията на територията на община Дългопол. Гл. инспектор Валентин Николов лично участва в евакуацията на седем болни и трудно подвижни хора от наводнените 65 домакинства. Създава и координира временен център за настаняване до оттегляне на високите води. По негова инициатива и под негово ръководство са евакуирани и спасени 135 човека от селата Величково и Цонево, които са били застрашени от високи приливни води, изпуснати от язовир Цонево.

В рамките на церемонията бяха отличени още 12 пожарникари, представители на местната власт и изпълнителна власт и доброволци. Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият - за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. От няколко години неизменно в рамките на конкурса се присъждат награди и в категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във