Параграф22 Weekly

§22 Новини

Човекът с тефтерчето получи 3 г. и половина затвор

Състав на Софийския градски съд осъди на 3 години и шест месеца затвор бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения в периода декември 2012 г. - юли 2013 г., за да набави за други хора облага или да им причини вреда. Според прокуратурата това е разколебало доверието на обществото към дейността на Комисията за конфликт на интереси.


В скандалното си тефтерче той е водил записки как да бъдат решени различните преписки. В него имаше инициали като Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф. Единият от случаите е свързан с президента Росен Плевневлиев, тъй като прокуратурата смята, че Златанов е прикрил проверка срещу държавния глава, за да не се ощети имиджът му.


Златанов няма да има право да заема ръководна длъжност за срок пет години, постанови съдът, предаде БТА. Освен това ще трябва да плати разноските по делото в размер на 3600 лева. Прокуратурата поиска преди това 3 години условна присъда с петгодишен изпитателен срок.


Златанов не се призна за виновен, а единственият му коментар бяха думите, с които благодари на българския съд.


Делото се гледа по съкратената процедура, тъй като Златанов се отказа от разпити на свидетели и експерти.


Присъдата може да бъде обжалвана в законовия 15-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във