Параграф22 Daily

§22 Новини

ЧСИ продава активи на "Химко" за 23 846 446.82 лв

Активите на бившия торов завод “Химко” край Враца отново са обявени на търг. Продава ги частен съдебен изпълнител Иванка Митева Цонкова по искане на „Инвестбанк“, която финансират сделката, при която преди 3 години ги придоби “Метахим импекс”. На търг са обявени 21704 кв.м земя, сгради и машини, с начална цена от  23 846 446.82 лв. - или над два пъти повече от сумата, която “Метахим импекс” е платил през 2016 г., става ясно от обява на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Купувачът бе създаден специално за покупката на “Химко” с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, търговия с метални отпадъци и т.н. Акционери във фирмата бяха “Фертекс България” на кредитния милионер Георги Пиримов, който в началото на 90-те години създаде фалиралата по-късно Частна земеделска и инвестиционна банка, и Иван Жиров, който се занимава с недвижими имоти и търговия със скрап. В началото на 2017 г. като акционер влезе и Камелия Кулева, която малко след това беше назначена за управител от „Инвестбанк“, след като дружеството просрочи 300 000 евро вноска по кредита си.

По данни от Търговския регистър през август тази година банката е пристъпила към изпълнение на залог, като претенциите й са за общо 9.8 млн. евро, включително лихви. Самият заем е с падеж в края юни 2019 г. и явно не е бил изплатен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във