Параграф22 Daily

§22 Новини

ЧСИ продава Чапрашиковата къща в София

Една от емблематичните сгради на София - Чапрашиковата къща, издигната на ул. "Оборище"№19, е обявена за продан. Къщата е със статут национален паметник на културата от местно значение. Ще я продава частен съдебен изпълнител Мариян Петков. Заради задължения на собственика - фирма "К Консултинг" ЕАД на рекламния бос Красимир Гергов.

Върху имота има наложена договорна ипотека от Банка "Пиреос", последно подновена през 2017 година, още една ипотека към "Джеррард Естайтс Холдингс Лимитид"  и две вписани възбрани.

Първоначалната цена на имота, от която ще тръгне търгът, е близо 11,4 млн. лева. От снимките, които частният съдебен изпълнител е прикачил към обявлението за предстоящия търг се вижда, че имотът е изключително добре поддържан и обзаведен - запазена е дори част от мебелировката от началото на миналия век, с която домът на видния търговец и политик Крум Чапрашиков е била обзаведена след построяването си.

Чапрашиковата къща е построена през 1931-32 година като дом за семейството на Крум Чапрашиков. След 9 септември 1944 година обаче е национализирана. За кратко в нея е настанен Тодор Живков, впоследствие фондацията на името на Людмила Живкова ползва етаж от нея, част от имота е била и консулство. Докато накрая става собственост на "К Консултинг" ЕАД. Домът се сочи и като адрес на Българската голф асоциация.

Кои са Чапрашикови?

Чапрашикови са трима братя и са едни от най-големите предприемачи на България от началото на миналия век до 9 септември 1944 г. Техните имена се свързват с "пробива" на българския тютюн на европейския пазар. Александър, Стефан и Крум Чапрашикови обаче имат твърде трагична съдба.

Стефан завършва право в Париж и става секретар на княз Фердинанд, впоследствие дипломат, а след 1918 година започва износ на тютюни за Германия. Увлечен по конния спорт, той е сред инициаторите за построяване на столичния хиподрум. А през 1936 година благодарение на неговата финансова помощ българските спортисти успяват да участват в зимните олимпийски игри в Гармиш. През 1944 година се връща в България, като дарява голяма част от имуществото си на новата власт - очевидно с надеждата, че така ще може да остане в родината си. Но след като се разбира, че го чака "Народен съд", решава сам да се обеси.

Крум и Александър също стават милионери от търговия с тютюни. Занимават се и с политика. Крум се жени за Елисавета - дъщеря на финансовия министър и управител на БНБ Михаил Тенев. Като млад, той участва за няколко месеца като четник в четата на Христо Чернопеев във Вардарска Македония, после се присъединява към четата на Яне Сандански.  Политическата му кариера започва първоначално като общински съветник в Дупница от Демократическата партия, впоследствие става и кмет на града. Три пъти е избиран и за депутат в Народното събрание. През 1922 година обаче Крум е принуден да напусне страната, защото е обвинен, че е забогатял чрез спекула. Но впоследтвие се връща. През 1934 година Крум умира от туберколоза в София.

Братът Александър пък е арестуван след 9-ти септември и въдворен в Лясковец, където умира.

Малко преди да почине, дъщерята на Крум Чапрашиков - Ана, която след 9-ти септември успява да избяга в Швейцария,  завещава цялото си имущество на Американския университет в Благоевград. Но не и къщата на "Оборище" 19. Ана така и не я получава като част от наследството, оставено от баща й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във