Параграф22 Daily

§22 Новини

ЧСИ тормози без съдебно решение търновско семейство да заплати несъществуващ ремонт

Междусъседски конфликт във Велико Търново прераства в размяна на жалби между институции и неправомерна намеса на Частен съдебен изпълнител, сочи вестник "Борба".

Всичко започва в началото на 2020 година, когато живущите на втория етаж – Кремена и Петко Георгиеви, започват ремонт на собствеността си. Те събарят стена, за чието премахване въобще не се допитват до собствениците от третия етаж, и правят остъкление вместо нея. Жалба до Община Велико Търново предизвиква проверка на мястото, но резултат от инспекцията няма и до днес. Намесата на служители от местната власт провокира Георгиеви да потърсят отговорност от живущите на първия етаж Йорданка и Георги Митеви, които - заедно със собствениците от третия етаж, са дали 60 лв. за почистване на улуците на сградата.

Въпросните улуци от години създавали поражения по фасадата, а според Георгиеви, Митеви са монтирали нови, които са некачествени. Те настояват ремонтиращите да направят ново обновяване, чрез което да се въведе в норма водоотвеждането по къщата и да се възстановят щетите по облицовката. Митеви обаче споделят,че това е набеждаване и не са водили майстори за смяна на улуците. Обвинените разказват, че са направили допитване до строители, които им заявили цена от 5 000 лв. за евентуално извършване на въпросните строителни дейности. Казват, че сумата е непосилна за тях и твърдението на Георгиеви, че са платили толкова пари за нови улуци е лъжа, защото просто няма откъде да намерят толкова средства.

Йорданка и Георги обаче остават втрещени, след като получават покана от частния съдебен изпълнител във Велико Търново Мария Глушкова, според която семейството разполага със срок от 14 дни да възстанови състоянието на къщата или да ремонтира некачествените улуци. „Уведомяваме ви, че в случай че не предприемете действия по отстраняване на нанесените от Вас вреди на сградата, ще бъдем принудени да реализираме правата си по съдебен ред, с всички неблагоприятни за Вас последици от това – разноски, лихви за забава и такси по евентуално принудително изпълнение“, гласи част от документа.

Разтревожени, че частният съдебен изпълнител ще дойде да описва имущество им, Йорданка и Георги Митеви правят консултации с адвокати. Юристите обясняват, че действията на Мария Глушкова са неправомерни, тъй като тя е изпълнител на съда, а не правораздавателен орган. По тази причина семейството отправя молба към прокуратурата да се самосезира, за да разследва дали има злоупотреба с поста частен съдебен изпълнител.

От кантората на  ЧСИ Мария Глушкова само обяснихта, че тя само е съдействала за връчване на поканата от ищеца и няма отношение по казуса. Допълниха, че адресатите тепърва ще си търсят правата по съдебен път. Юристи обаче коментираха, че документът, издаден от ЧСИ, представлява негласно сплашване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във