Параграф22 Daily

§22 Новини

Чужденци се оплакват от хаос заради COVID-мерките на летище "София"

Чужденци се оплакаха от хаос заради COVID-мерките на летище "София". Те твърдят, че им било позволено да летят до България, но след това властите ни отказали да ги допуснат в страната.

Американецът Ник Мадок твърди, че е заключен в стая на летището от петък. „Това е като арест. Няма друг начин, по който да го опиша. Има легло тук, на което спя. Прозорците са с решетки. Наистина е мръсно, вижте наоколо. Това е тоалетната, няма дори тоалетна хартия. Не съм виждал или преживявал подобно нещо досега. Когато пристигнах тук, имаше още 6-7 души, натъпкани по стаите“, разказа Ник Мадок.

Преди три седмици разбира, че кемперът му е потрошен. От застрахователната компания казват, че ще му платят обезщетение, но само ако лично подаде жалба в
полицията у нас. „Разбити бяха прозорците, лампи, огледала, ритано е предното стъкло. Бях уверен, че когато пристигна, мога да изляза от летището, да взема вана си, да подам жалба и да стигна до Сърбия в рамките на 48 часа. Самолетната компания каза - да, това е възможно“, допълни Ник Мадок.

Българските власти на летището обаче не го допускат и така попада в тази стая. „Не заради риск от COVID, имам негативен тест, направен в Истанбул 6 часа преди
кацането ми, а просто, защото съм американец“, каза още Ник Мадок. С bTV се свързаха и граждани на Бразилия и Колумбия, които твърдят, че са попаднали в същата ситуация и условия.

От МВР и външното ни министерство обясниха, че изпълняват заповедта на здравния министър от 31 август. Според нея лица и от трите страни не могат да влизат у нас до края на септември. От „Гранична полиция“ отговориха, че стопанисват помещенията, в които се настаняват чужденците и че те са изградени по протокола на Шенген.

Ник излетя за Белград този следобед. Кемперът засега остава тук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във