Параграф22 Weekly

§22 Новини

Цял месец ВКС ще решава делото ”Цонев-Сантиров-Попов”

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да върне за ново разглеждане делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Решението на съда се очаква до месец.


Прокуратурата протестира решението на Софийския апелативен съд, с което бяха потвърдени оправдателните присъди на бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия от Софийския градски съд Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов. Според държавното обвинение апелативните съдии не са анализирали правилно доказателствата по делото и са произнесли неправилна присъда. Саматя присъда дори бе определена като екзотична.


Адвокатите репликираха с обвинение в некачественост на прокурорския протест като обявиха, че в практиката си не са виждали такъв. Петър Сантиров пък беше още по-краен - според него с поведението си прокуратурата показала, че действа не в името на правото, а за честта на пагона.


Две съдебни инстанции вече не се довериха на прокурорската теза, че Николай Цонев е предложил пари на основния прокурорски свидетел - следователя Петьо Петров, за да смачка дело срещу него, и че посредници в схемата са били Сантиров и Попов. Софийският градски съд, а после и Софийският апелативен съд, подложиха на критика както събраните със СРС-та доказателства, така и достоверността на показанията на следователя. Сега ВКС може или да обяви Цонев, Попов и Сантиров за окончателно невинни, или да върне делото за ново разглеждане.


Независимо от решението, делото ще бъде запомнено с шумния арест на бившия военен министър в болница и с репликата на тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев "като абсолютен престъпник - на колене!" Именно този арест изпрати делото в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Междувременно Николай Цонев беше оправдан и по другите три дела, по които беше подсъдим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във