Параграф22 Daily

§22 Новини

ЦИД: Съвещанието на прокуратурата внесе ненужно напрежение

"Съвещанието на прокуратурата в резиденция "Бояна" внесе ненужно напрежение в и без това сравнително напрегнатата ситуация в държавата", коментира пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Според него това не е бил начинът - нито като формат, нито като публичност, нито като послание. По думите му тази среща дава сигнал на всички страни, които ще вземат участие в предстоящия конституционен дебат, че прокуратурата е единна и не желае да се промени статуквото, каквото е то в момента. "Трябва да се вземе решение дали прокуратурата ще бъде централизирана и извън независимата съдебна власт, или ще се върви в посока децентрализиране на модела и доближаване на статута на прокуратурата към този на съда", коментира той.

Марков изрази изненада от заявеното очакване от прокуратурата държавата да защити нейната независимост: "Изненадан съм от това, тъй като държавата е направила всичко необходимо с конституционната рамка да осигури тази независимост на прокуратурата. Дори в момента основните критики по отношение на прокуратурата са, че тази независимост прераства в безотчетност, което не е духът на Конституцията и на демократичния ред в страната... Независимостта на съдебната власт не означава, че могат да правят каквото и когато поискат".

В предаването "Преди всички" Марков заяви, че няма как прокуратурата да бъде поставена на едно стъпало със съда, тъй като това не са нейните функции: "Прокуратурата олицетворява желанието на държавата да накаже виновния, но дали този човек е виновен и дали следва да бъде наказан решава безпристрастният съд".

Юристът обясни, че съдът и прокуратурата са много различни като структури - съдът е силно децентрализирана институция, а при прокуратурата е обратното - тя е единна и централизирана по закон.

Според Марков има голям проблем с това, че прокуратурата влиза на политическото поле, използвайки политически похвати: "Прокуратурата влезна на полето с похватите на политическите партии с декларации и призиви. Не е работа на прокуратурата с гласуване на декларации с огромно мнозинство да заявява своята позиция в държавата и в обществото. Ако върши своята работа, така, че да удовлетвори обществото, няма да има нужда от тези декларации".

Той беше категоричен, че искането за оставка на главен прокурор е безпрецедентно за българската история и определи декларациите на прокуратурата като търсене на легитимност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във