Параграф22 Daily

§22 Новини

ЦИК: 43 машини за гласуване не работят от близо 12 000

Данните в ЦИК показват, че изборният ден е започнал и протича нормално. Според говорителя на Комисията Цветозар Томов, на тези двойни избори проблемите са по-малко, в сравнение с парламентарните избори на 11 юли. Към момента общо 43 машини за гласуване не работят от всички близо 12 000 устройства, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

В ЦИК има 32 сигнала за нарушения, по които се работи. Комисията вече се е произнесла по сигнал за гласуване в единия вот, след което се влиза в секция втори път с искане да се гласува отново за другия вот. Това се е случило в секция в Пазарджишко. Комисията се произнесе, че това е недопустимо. От ЦИК са категорични, че за двата избори се гласува само с една карта, един път, поясни говорителят Росица Матева:

"Когато застане пред машината, първата възможност, с която може да гласува, е избор две в едно. Натискайки първото поле на машината, се гласува за двата вида избори. Ако гласува само за един избор, СИК няма да му даде втора карта, за да гласува за другия вид избор, защото може да повтори гласа си в избора, в който вече е гласувал".

От Комисията поясниха също, че секционните комисии ще броят контролните разписки не само като бройка, а ще отчитат и гласовете по политически партии. Уточнението се налага след направен коментар на премиера Стефан Янев, че ще се отчита само броят разписки, пуснати в кутиите. Матева поясни:

"Решението на ЦИК е от контролните разписки след приключване на изборния ден и установяване резултата от машинното гласуване чрез разпечатването на протокол, СИК ще преброят гласовете, подадени чрез машините от контролните разписки по партии и коалиции и ще попълнят съответните приложения, които са им предоставили, без да се броят преференциите, само гласовете за партии и коалиции".

От Комисията изрично помолиха секционните комисии от чужбина да се обръщат за сигнали на разкритите пет телефона, които публикувани на страницата. 

Подвижните секции са 339, в болници 167, за карантинирани 175, в затворите 12.

Facebook logo
Бъдете с нас и във