Параграф22 Weekly

§22 Новини

ЦИК праща на прокуратурата фалшивите подписи

Централната избирателна комисия ще сезира прокуратурата за фалшивите подписи, които някои партии са подали в ЦИК за евроизборите, като това могат да направят и самите потърпевши, предаде БНР. Над 100 са вече сигналите от граждани, че имената им фигурират в подписка на партия, без те да са се подписали.


След като вчера стана ясно, че в списъците, предадени в ЦИК за подкрепа на регистрация на партии и коалиции, има злоупотреба с данни и омбудсманът Константин Пенчев е установил, че името му неправомерно е било вписано в списъка на Националдемократичната партия за евроизборите. За това сигнализира самият той по време на отчета на дейността си за 2013 година.


Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова алармира, че личните й данни фигурират не в подписката на ГЕРБ за евроизборите, в която се е подписала, а в тази на "България без цензура". Десетки музиканти на Софийската филхармония без да знаят са подкрепили партия "Глас народен".


Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че ако има нарушения от страна на администратора на лични данни, какъвто се явява всяка една от партиите и коалициите, които са събирали подписките, комисията би могла да наложи съответните административни санкции. Това е въпрос на съответния орган, който е компетентен да се произнесе. В случая - или комисията, или съответно прокуратурата. Трудно е в момента да се каже дали това би повлияло на евентуалната регистрация на партията, която би събрала 2500 коректни подписа, които са необходими. Това автоматично не означава, че съответната политическа сила би могла да бъде заличена, допълни Андреев. Вероятно до края на утрешния ден материалите ще бъдат предадени до Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.


По-рано днес председателят на Народното събрание Михаил Миков съобщи, че данните на секретарката му също са използвали от партия, за която тя не се е подписала. Но това не била БСП, уточни Миков.


Депутатите избраха членове и председател на Комисия за защита на личните данни. Председател на комисията ще бъде Венцислав Караджов, а за членове бяха избрани Цанко Вълков Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков. "За" гласуваха 99 народни представители, 11 се въздържаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във