Параграф22 Weekly

§22 Новини

Citigroup ще компенсира инвеститори с 1,13 млрд. долара обещетения

Американската банка Citigroup е постигнала споразумение да заплати обезщетение на обща стойност 1,13 млрд. долара на 18 инвеститори, съобщиха от финансовата институция, цитирани от Wall Street Journal.


"Това споразумение дава възможност за решаване на проблема, който датира от началото на финансовата криза, като ние сме щастливи да го оставим зад нас", се посочва в официално изявление на Citigroup.


В списъка с инвеститорите попадат и някои популярни дружества като инвестиционния холдинг Cascade Investment, фондът Sealink Funding и финансовата компания BlackRock Financial Management.


Претенциите им към Citigroup бяха насочени към осигуряването на компенсация за материални щети, причинени от търговията с нискокачествени ипотечни ценни книжа. Сделките са извършвани преди разгара на финансовата криза, в периода от 2005 до 2008 г.


Извънсъдебната сделка предстои да бъде одобрена от щатските регулатори. Крайният срок за постигане на официално споразумение е 30 юни. Освен това  от Citigroup посочиха, че постигането на сделката ще повиши разходите на компанията за първото тримесечие на 2014 г. с около 100 млн. долара.


Citigroup стана поредната американска финансова институция, която склони да заплати мащабни обезщетения на засегнати компании. През февруари съд в Ню Йорк одобри споразумение, според което друг голям щатски кредитор - Bank of America, трябва да изплати на инвеститори 8,5 млрд. долара заради придобитата през 2008 г. Countrywide Financial.

Facebook logo
Бъдете с нас и във