Параграф22 Weekly

§22 Новини

Commerzbank още се "чисти" от лоши ипотеки

Commerzbank е продала проблемни заеми за сектора на имотите в Испания за близо 1 млрд. долара като част от усилията си да прочисти баланса си и да освободи капитал преди стрес тестовете на европейските банки, предаде Ройтерс.


Вторият по големина кредитор в Германия обяви, че е пласирал портфейл от проблемни испански ипотеки на стойност 710 млн. евро(961 млн. долара) на международни инвеститори. Сделката е изключителен важен елемент от плана за преструктуриране на Commerzbank, след като банката получи държавна помощ от 18 млрд. евро заради финансовата криза.


Със сделката стойността на рисковопретеглените активи на банката е намаляла с 600 млн. евро. От началото на 2013 г. насам банката е свила наполовина броя на "лошите" заеми в портфейла си от испански бизнес имоти.


През 2012 г. Commerzbank реши да разпусне ипотечното си поделение Hypothekenbank Frankfurt International, известно като Eurohypo. За да ускори процеса и да се подготви за преглед на качеството на активите и стрес теста от европейските банкови регулаторни органи, банката се зае с разпродажбата на по-големите си портфейли.


През юли тя продаде заеми за сектора на имотите във Великобритания за 5 млрд. евро на американския си конкурент Wells Fargo и на компанията за частен капитал Lone Star Funds. Освен това банката е наела Lemon Lazard, за да продаде друг портфейл от испански ипотеки - редовно обслужвани заеми за 3,3 млрд. евро и лоши заеми за около 1 млрд. евро, според запознати източници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във