Параграф22 Daily

§22 Новини

ЦРУ е прехвърлило на Лондон данни за финансирането на Huawei от въоръжените сили на Китай

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предало на Великобритания данни, според които китайската корпорация Huawei е получила финансиране от специалните служби и от въоръжените сили на КНР. Това съобщи в събота The Times, позовавайки се на британски източници на сигурност, сочи ТАСС.

Huawei е най-големият доставчик на оборудване за интернет компаниите и операторите на мобилни телефони в Обединеното кралство, затова Лондон се опасява, че в тях могат да бъдат вградени софтуерни маркери, които да позволят на китайската компания да следи действията на потребителите. Във връзка с това британското правителство възнамерява през следващата седмица да обсъди анализа на плановете за въвеждане на 5-то поколение мобилни комуникационни технологии (5G), които Huawei е готова да достави на Великобритания.

"Таймс" отбелязва, че Huawei отказва да коментира обвиненията на ЦРУ, наричайки ги неоснователни твърдения. Лидерите на корпорацията заявиха, че китайската държава никога не е искала да събира информация чрез  компанията.

Huawei беше под заплаха от международни икономически санкции, след като Съединените щати и Австралия я обвиниха за технически шпионаж и събирането на тайни данни, използвайки оборудването им, използвано в различни страни по света. След тези обвинения в Канада, по искане на Съединените щати, на 1 декември миналата година беше задържан финансовият директор на компанията Мън Ванчжоу, който във Вашингтон е заподозрян в нарушаване на търговските тайни. От своя страна полските власти на 11 януари задържаха служител на Huawei по подозрение в шпионаж за КНР.

Huawei Corporation е основана през 1987 година. Произвежда телекомуникационно оборудване, както и потребителски устройства и смартфони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във