Параграф22 Daily

§22 Новини

ЦРУ ни вкарва в "православната зона" на Европа, ЕС се дели на 3 части

Европейският съюз, какъвто днес го познаваме, може и да се превърне в част от миналото. В близко бъдеще ЦРУ вижда стария континент по съвсем друг начин - поделен на три части: "нова", "стара" и "православна Европа", се посочва в анализ на управлението, цитиран от сръбския сайт srbijadanas.com. Електронното издание цитира и прогноза на частната разузнавателна и аналитична организация със седалище в Остин, Тексас - Stratfor, според която в Европа предстоят големи промени - подсилване на Полша и Румъния чрез стратегическото партньорство със САЩ, налагане на Турция като регионална сила и отслабване на значението на Германия в Европа.

Предвиждането на ЦРУ до 2020 г. е за обособяване на т.нар. Западен блок или "Стара Европа", включващ Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, Швеция, Норвегия и Финландия. В "Нова Европа" пък ще попаднат Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска. Сръбският сайт посочва, че още преди 10 години ЦРУ е предвиждало криза в ЕС, поради която процесът по влизането на балканските страни в съюза няма да бъде завършен. Още тогава се предвиждало, че Сърбия, заедно с Гърция, България, Македония, Румъния ще попаднат в групата на "православните земи".

Според прогнозата на ЦРУ,  "католическата" зона в Източна Европа ще е под патронажа на САЩ, докато Албания и Косово щели да попаднат в "православната зона". Stratfor от своя страна определя тази група като "газов съюз". В анализите си "Stratfor" твърди, че ЕС трудно ще възстанови старото единство в Европа и ако преживее кризата, ще функционира ограничено и фрагментарно, твърди srbijadanas.com. Твърди се, че разликите в системите и демографските промени в Европа водят до напрежение в ЕС, което дава малко надежди за бъдещето на неговите институции и разрастване на националистическите тенденции. В следващото десетилетие в Европа ще се засили ролята на националните държави като движещи сили на континента. Вероятно ще се увеличи броя на националните държави, предвижда "Stratfor" в анализа си за бъдещето на Европа до 2025 година.

Отношенията вътре в Европа ще са в голяма степен непредвидими и нестабилни, като това ще рефлектира върху свободната търговия, която няма да може да функционира без по-силен протекционизъм. Особено тежки ще са последствията за Германия, докато в същото време Полша все повече ще увеличава регионалната си мощ и значение. В края на десетилетието Турция ще се издигне като значителна регионална сила. Икономическото отслабване на Европа е последица от "остаряването" на Стария континент, което ще доведе не само до загубата на мощ на ЕС като световен играч, но и ще се отрази на съдбата на НАТО. Според цитирания от сръбското електронно издание анализ на ЦРУ, лицето на Европа драматично се мени заради миграцията, особено от мюсюлманските територии на Близкия изток. Още преди десетина години ЦРУ изтъкна, че мюсюлманската популация в Европа до 2025 г. от 22 на сто ще скочи до 37 процента. Наред с това ЦРУ предвижда и "драматично други" отношения между САЩ и ЕС до 2020 г., за каквито очевидно работи администрацията на Доналд Тръмп, се казва още в публикацията на  srbijadanas.com. озаглавена, "Ако ЕС пропадне, през 2010 г. ще бъде разделен на 3 зони, анализ на ЦРУ разкрива в кой блок ще бъде Сърбия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във